Home Dineren Lunchen Chef Cultuur Reserveren Praktisch Groepen & bedrijven Lijm & Cultuur
 

Bas Hoog kookt vanuit gevoel en herinneringen, vanuit zijn hart. "Als je dicht bij jezelf blijft, hoef je niet zo na te denken". Na negentien jaar ervaring – bij o.a. SEINPOST, NIVEN en FRED - heeft hij vertrouwen in zijn talent en smaakpalet. Zijn grootste plezier beleeft hij aan het ontwikkelen van nieuwe gerechten en eigen ingrediënten, de grootste voldoening als het eindproduct geslaagd is en wordt gewaardeerd.

“Als je dicht bij jezelf blijft, hoef je niet zo na te denken”.

Inspiratie Voor Bas begint een nieuw menu met het seizoen. Groenten en kruiden vormen een belangrijk startpunt. 'Ik kijk eerst wat het jaargetijde te bieden heeft. Dan bepaal ik wat volgens mij goed bij elkaar past, 'food pairing', en ga experimenteren: nieuwe combinaties van smaken, verschillende bereidingswijzen, proberen, proeven, verbeteren. Daar komen natuurlijk ook vlees en vis bij. Tenslotte volgt de presentatie en de uitstraling van het gerecht. Als ik het dan eenmaal serveer, dan ontwikkelt het soms nog een tijdje door tot ik volmaakt tevreden ben en de gasten natuurlijk ook.'

Is er iets typisch Bas Hoog?

"Ja. Ik ben bijvoorbeeld niet zo’n zoetekauw en ik hou van een mooie balans met een zuurtje. Ik ben dol op de Aziatische keuken. Dat komt misschien wel door mijn moeder die Indonesisch was."

Bas’ eigen signatuur zie je ook in de vele glazen potten in zijn schatkamer vol bijzondere ingrediënten die hij zelf maakt. “Ik vind het zonde om zaken weg te gooien terwijl het niet nodig is. Ik gebruik oude technieken als inleggen, fermenteren en pekelen. Ik maak mijn eigen oliën, verschillende azijnsoorten en honingsoorten en gebruik restmaterialen voor eigen kruidenmengsels. Een soort van ‘culinaire duurzaamheid’ … ik ga daarmee als het ware ‘Back to the Future’!”