Chaos aan de Schie #20

Het zijn bijzondere tijden. De wereld is volop in beweging. Klimaatveranderingen, gewijzigde handelsbetrekkingen, vluchtelingenstromen, toenemende digitalisering, bevolkingsgroei en woningnood, dividend belasting, Brexit, nieuwe duurzame energiebronnen, fake news, webwinkels en 24-uurs economie …. Van een afstandje lijkt het een chaos, maar kijk je beter dan herken je patronen… en zie je dat er keuzes gemaakt moeten worden, dat beslissingen genomen moeten worden om onze toekomst vorm te geven en veilig te stellen. Of zoals Baltasar Gracián in 1647 als eerste spreuk schreef:

“Het komt nu op alles aan!”

Dirk van Dien bekijkt de chaos in de wereld minzaam en schept orde door die te vangen in prachtige beelden. Helaas is de 20ste editie van Chaos aan de Schie weer gesloten, maar ruim 100 van Dirk zijn werken zijn nog te bezichtigen in het lunchrestaurant Experiment.
 

 
of ga snel naar: CultuurPraktisch

 
 
 

Baltasar Gracián

Baltasar Gracián (1601-1658) was een Spaanse monnik en jezuïet die bekend is als schrijver van bijzondere boeken, waaronder de in 1647 verschenen handleiding voor de omgang met mensen: Handorakel en Kunst van de Voorzichtigheid (Oráculo manual y arte de prudencia). De soms wat cynische verzameling van praktische leefregels werd geprezen door bekende filosofen als Nietzsche, Voltaire, Stendhal en La Rochefoucauld. Schopenhauer heeft het Handorakel in 1862 zelfs in het Duits vertaald.

Het Handorakel bevat 300 spreuken. Opvallend genoeg zijn de spreuken geheel niet religieus maar eerder werelds en ironisch. Iedere spreuk bevat een korte toelichting. Het doel van het Handorakel is het vergroten van zelfkennis en zelfverbetering. Vrijwel alle teksten zijn nog onverminderd actueel.

 

Dirk van Dien

Door het Handorakel werd de Delftse kunstenaar Dirk van Dien geïnspireerd om alle 300 spreuken van een beeld te voorzien. Het zijn illustraties met een vast formaat die de inhoud en het gevoel dat de spreuk oproept versterken en aanvullen.

Dirk van Dien begon in 2015 aan zijn monsterproject en na drie jaar hard doordenken en werken zijn alle 300 kunstwerken af. Het is alles bij elkaar een meesterlijk werk met grote en actuele diepgang. Het verdient de warme aandacht van een breed publiek.